Man bbq echt :-)

Met een gezellige groep mannen Porchetta gemaakt. 

Haal het varkensbuik een voor aanvang uit de koeling om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de barbecue op 180 à 200°C. Dat is ongeveel je hand 3 seconden op spithoogte houden voordat je het echt voelt 🙂
Neem de varkensbuik en snijd de vetlaag van het zwoerd aan de buitenkant in met een heel scherp mes. Niet te diep; het is alleen om de vetlaag open te maken en goed te laten smelten op de barbecue. Je wilt het vlees niet raken. Houd steeds ongeveer een centimeter tussenruimte. En snij in de richting zoals je de varkensbuik gaat oprollen.

Meng salie, tijm, rozemarijn, venkelzaad, venkelpoeder en 12 knoflooktenen met een beetje olijfolie in een vijzel tot een grove pasta. Wrijf de varkensbuik hiermee goed in aan de vleeszijde. Eindig met de rasp van de citroen.

Rol de buik stevig op en bind ‘m dicht met slagerstouw. Smeer ‘m aan alle kanten weer in met olijfolie en peper & zout.

Leg de buikspek – indirect – op het rooster van de barbecue en laat ‘m dan ongeveer 6 uur garen. Zorg dat er onder het spit aluminium bakjes met water staan om het vet op te vangen (en een heftig vuur te voorkomen)

Check de gaarheid met een kernthermometer; je moet uitkomen op ongeveer 65°C; dan is het vlees gaar maar nog roze en sappig. En de buitenkant lekker knapperig. 

Haal de porchetta dan van de barbecue en laat ‘m nog zo’n 10 min. even rusten. Haal de touwtjes er af en snijd ‘m in mooie dunnen plakken.